Dubravka Crnojević-Carić

 

Rođena 1961. godine. Diplomirala Studij glume na Akademiji za kazalište, film i TV Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Joška Juvančića (1986.), Hrvatski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu u Osijeku (1989.). Magistrirala (1998.) te doktorirala (2007.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom »Gluma kao alteracija identiteta«. 

U stalnom glumačkom angažmanu bila od 1985. godine: prvo u HNK u Osijeku, a potom u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Od 1993. do 2006. slobodna je dramska umjetnica. Stalno zaposlena na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 2006.
Odigrala više od 70 glavnih i velikih uloga; režirala, te dramatizirala dvadesetak kazališnih predstava. Vršila funkciju predsjednice Zagrebačkog glumačkog studija (1999 – 2003). Organizirala seminare koje su vodili vrhunski glumački pedagozi s različitih strana svijeta. Vodi module/seminare/radionice: »Glumom do vlastitog glasa«, »Trauma i kreativnost«, »Dramska igra«, »Režija«, »Lutkarstvo i gluma«, »Lutkarstvo i režija«.

Sudjelovala u dvama znanstvenim projektima (Znakovi povijesti u Hrvatskoj, te Granice drugoga; Identitet i razlika), te bila voditeljica regionalnog projekta Ženska izvedbena umjetnost na Zapadnom Balkanu za Hrvatsku.
Objavila dvije znanstvene knjige: Gluma i identitet (2008), te Melankolija i smijeh na hrvatskoj pozornici (2012). Sudjeluje na nizu znanstvenih simpozija i međunarodnih kongresa, objavljuje radove u stručnim časopisima, članica je brojnih stručnih prosudbenih komisija, recenzentica znanstvenih članaka, predsjednica IATE/IATE za Hrvatsku, članica Upravnog odbora pri Hrvatskom saboru kulture za Dramski amaterizam.

Detaljni CV