Agata Juniku

Agata Juniku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rođena 15. 9. 1974. Diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poslijediplomski studij filozofije završila na UniversitéParis 8.

Docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Urednica emisije Odeon: izvedi i snosi posljedice! na Trećem programu Hrvatskoga radija, gdje je od 2002. do 2010. uređivala Kazalištarije.

Kazalište i ples profesionalno počela pratiti 1988. na Radiju 101, gdje je angažirana do 1998. Više godina sudjelovala u uređivanju časopisa Frakcija i dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja Zarez. Povremeno surađivala u Jutarnjem listu, u emisiji Transfer (HTV) te na SenderFreies Berlin. Objavila tekstove i priloge  u časopisima Quorum, Kretanja, Fantom slobode, Untitled(London), Beton (Beograd) te na web portalu Kulturpunkt.Od 1999. do 2003. sudjelovala u organizaciji Eurokaza i Tjedna suvremenog plesa (uređivanje programskih knjižica, moderiranje press-konferencija i okruglih stolova), te povremeno bila angažirana na drugim projektima nezavisne izvedbene scene. Kao suosnivačica udruge Nemeza, bavi se javnim zagovaranjem neprofitnog medijskog sektora te promoviranjem dokumentarne radio-drame i drugih umjetničkih radijskih formi.