Dramaturgija brige i nesigurnosti

Florian Malzacher: "Dramaturgija brige i nesigurnosti"
12. i 13. lipnja 2009.

Akademija dramske umjetnosti,
(u prostorima Evangeličke crkve, soba 5)

*obavezo  za sve studente dramaturgije i kazališne režije.

“Starije gospođe, tinejdžeri, nezaposleni kontrolori leta, vijetnamski veterani, vozači kamiona, radnici u pozivnim centrima, policajci, egipatski mujezini: "stvarni ljudi" na sceni - kao stručnjaci za vlastiti život - ključna su obilješka redateljskog kolektiva Rimini Protokoll.” (Helgard Haug, Stefan Kaegi & Daniel Wetzel).

Rad Rimini Protokoll, dobitnika prestižne Europske nagrade za novu kazališnu stvarnost, stvaran je i oblikovan vrlo specifičnom dramaturgijom, koja se, poput teksta, razvija iz materijala koji otkriva, ali uvijek je i dramaturgija brige koja istovremeno štiti i izaziva izvođače. Riječ je o dokumentarnom teatru, koji ne afirmira kruto stvarnost, nego prezentira kompleksni svijet u kojem je individua temelj, a istina uvijek narativ.

Dvodnevna radionica  usmjerena je na različite radove Rimini Protokoll (od ključnih scenskih predstava, preko lokacijski specifičnih projekata, radio drama, audio instalacija do malih dokumentarnih i kratkih oblika). Intervencija voditelja radionice uključuje  i pregled drugih suvremenih kazališnih produkcija sa tzv. "stvarnim ljudima", poput britanske skupine Quarantine, argentinske redateljice Vivi Tellas ili njemačkog redatelja Chrisopha Schingensiefa.

FLORIAN MALZACHER studirao je na Primijenjenim kazališnim studijima na Sveučilištu u Giessenu. Radio je kao dramaturg sa Rimini Protokoll, Stefanom Kaegijem, Lolom Arias, kao neovisni kustos na International Summer Academy u Frankfurtu, Festivalu Theaterformen Braunschweig/Hannover itd. Predavao je na sveučilištima u Beču i Frankfurtu te autor je knjiga "Not Even a Game Anymore - The Theatre of Forced Entertainment" (2004.) i "Experts of the Everyday - The Theatre of Rimini Protokoll" (2008.) Jedan je od programera festivala Steirischer Herbst u Grazu. Od 2009. je i slobodni dramaturg u bečkom Burgtheateru.