Elinor Fuchs

Akademija dramske umjetnosti, Trg maršala Tita 5, soba 202
12. listopada 2012.

Na početku akademske godine Akademiju dramske umjetnosti i Odsjek dramaturgije posjetila je ugledna teoretičarka kazališta i teatrologinja Elinor Fuchs te održala jednodnevnu radionicu za studente dramaturgije – 2. i 3. godine BA, 1. i 2. godine MA programa.
Cilj je prvog dijela radionice bio provesti analizu dviju drama vodećih američkih dramskih autora – Sama Sheparda i Suzan-Lori Parks – putem interpretativnog modela koji je Elinor Fuchs predstavila u eseju Visit to a Small Planet: Some Questions to Ask a Play. Kao case study obrađene su drame The America Play (Parks) i Curse of the Starving Class (Shepard).

U drugom dijelu radionice s profesoricom Fuchs održan je razgovor na temu Predavati i studirati dramaturgiju. Razgovoru o izazovima i problematici edukacije u heterogenom polju dramaturgije pridružili su se profesor Blažević i profesorica Govedić.

ELINOR FUCHS jedna je od najistaknutijih predstavnica američkih studija drame i kazališta te dugogodišnja profesorica na Odsjeku za dramaturgiju, teoriju i kritiku drame čuvene Yale School of Drama. Autorica je i urednica pet knjiga, uključujući i nagrađivane The Death of Character: Reflections on Theater After Modernism (1996)i Land/Scape/Theater (2002) (u koautorstvu s Unom Chaudhuri), te antologije Plays of the Holocaust: An International Anthology (1993) i obiteljskih memoara Making an Exit (2005). Njezina dokumentarna drama Year One of the Empire (u koautorstvu s Joyce Antler) postavljena je u New Yorku i Los Angelesu. Autorica je brojnih znanstvenih članaka u antologijama i časopisima (Theatre, The Drama Review, Performing Arts Journal), kao i kazališnih kritika u časopisima American Theatre i The Village Voice. Predavala je na sveučilištima Emory, Columbia, Harvard, NYU te na berlinskom Freie Universität. Dobitnica je dvije nagrade Rockefeller Fondacije i Bunting stipendije, a 2009. dodijeljena joj je Betty Jean Jones nagrada za nastavni rad.