IZBORNI KOLEGIJ - RADIJSKA IZVEDBA: MODUSI I FUNKCIJE

Radijska izvedba: modusi i funkcije

dr. sc. Agata Juniku, doc. agata5@yahoo.com

sve razine BA i MA studija, ECTS: 3

vrijeme održavanja bit će oglašeno naknadno

Jednosemestralni kolegij „Radijska izvedba: modusi i funkcije“ koncipiran je kao izborna komplementarna nadopuna obaveznim kolegijima Radiofonija I i Radiofonija II te je namijenjen prvenstveno studentima kazališne režije i radiofonije, dramaturgije i montaže BA ili MA razine, ali je otvoren svim zainteresiranim polaznicima.

Ideja je uvesti slušatelje kolegija u širok spektar formi i funkcija radijske izvedbe - koji uz radio dramu i druge žanrove radijske umjetnosti obuhvaća konvencionalne informativne formate, ali i neke aspekte sound arta i community radija, kao i sve brojnije i maštovitije hibridne žanrove od kojih neki izvedbu počinju ili završavaju izvan 'radijske kutije'.

Ovako koncipiran, kolegij ujedno reflektira isprepletenost informativne, estetičke, etičke i političke funkcije radijske izvedbe - karakteristiku koju naglašeno u prvom planu ističu već autori prvih teorijskih tekstovima o radiju (Adorno, Arnheim, Benjamin, Brecht.). Uz tekstove ovih kanonskih autora, obradit će se i odabrani teorijski tekstovi recentnijih autora, a paralelno će se opisati tj. slušati primjeri navedenih modusa i funkcija radijske izvedbe, kako iz hrvatske tako i internacionalne prakse