IZBORNI KOLEGIJ - KRITIKA KAO INTERNISTIČKA PROCEDURA STVARALAŠTVA

Kritika kao internistička procedura stvaralaštva

dr.sc. Nataša Govedić, izv. prof. natasa.govedic@zg.t-com.hr

sve razine BA i MA studija

srijeda od 18-19.30h, Leks, Soba 2.

Kolegij Kritike na Akademiji dramske umjetnosti kontinuirano prolazi kroz različite analitičke fokuse, odnosno transformacije s obzirom na razne mogućnosti pisanja i razmišljanja o umjetnosti, iznutra i izvana. U ovom semestru bavit ćemo se kritikom internistički: kritika kao metodologija stvaralaštva, točnije rečeno stvaranje kao inheretno kritički proces selekcije, odlučivanja, strateškog razmišljanja, uspoređivanja i eliminiranja bez kojih ne možemo nijedno umjetničko djelo, nijednu izvedbu. Čitat ćemo različite autobiografske tekstove umjetnika koji

javno otvaraju i raspravljaju svoj stvaralački proces, kao i pobliže upoznati žanr Künstlerroman (prozni tekst o umjetniku). To znači da kolegij uključuje čitanje i pisanje različitih proznih formata koji reflektiraju proces susreta s umjetničkim djelima. Kolegij zagovara usporedbu među različitim umjetnostima (izvedbenim, filmski, literarnim, vizualnim itd.) te suradnju među polaznicima oko uspostavljanja i njegovanja uvažavalačkog dijaloga.

Čitanja: od Rilkeovih Zapisa Maltea Laurids Briggea, Joyceova Portreta umjetnika u mladosti, Krležine proze o vlastitom odrastanju i sazrijevanju likova umjetnika, do Patti Smith i njena romana Tek djeca, Habjanovih Pjesama mladom umjetniku i Vuongova romana Na zemlji smo nakratko predivni.