Anna Javoran

Anna Javoran mlada je plesna umjetnica i koreografkinja iz Novog Sada. Kazalištem se bavi od malih nogu, te je put nakon završene srednje baletne škole (smjer klasični balet) vodi na izvedbeni smjer suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U sklopu studija radi sa koreografima među kojima su Ana Mrak, Sanna Myllilahti, Matej Kejžar, Aleksandra Janeva Imfeld i Andrea Božić, a van studija ističe rad sa Marjanom Krajač na Koreografskoj fantaziji br. 5 (2020.) i sa Sonjom Pregrad na izvedbi D O W L (2021-2022.)

Glavni interesi su joj u domeni koreografsko-autorskog rada i rada u kazalištu. Počinje se baviti scenskim pokretom (asistirajući na Akademiji dramske umjetnosti na predmetu Scenski pokret na odsjeku za glumu), te surađuje na predstavama sa Vedranom Klepicom, Dinom Mustafićem, Aleksandrom Švabićem. U funkciji asistentice/dramaturginje djeluje u procesima Braća Karamazovi Olivera Frljića i Da nam padne rosna kiša Mije Štark.

U siječnju 2020. u Zagrebačkom plesnom centru imala je premijeru svog prvog cjelovečernjeg koreografskog rada, nastalog u suradnji sa kolegicom Arianom Prpić, pod nazivom stasis: to visit. Istražuje (nužne) granice izvedbenog kroz online kolaborativni projekt Nađena koreografija (izvedena na festivalu Antisezona 2020. godine), te suradnju sa Antisezonom nastavlja premijerom Strahova malih razlika (u suradnji sa Viktorijom Bubalo) na proljeće 2022. godine. Od jeseni 2021. studentica je Master studija Dramaturgije izvedbe.