NOVI KOLEGIJ- Radijska izvedba: modusi i funkcije

Radijska izvedba: modusi i funkcije (izborni kolegij za sve BA i MA studente)
 
Nositeljica kolegija: Agata Juniku

Jednosemestralni kolegij „Radijska izvedba: modusi i funkcije“  koncipiran je kao izborna komplementarna nadopuna obaveznim kolegijima Radiofonija I i Radiofonija II te je namijenjen prvenstveno studentima kazališne režije i radiofonije, dramaturgije i montaže BA ili MA razine, ali je otvoren svim zainteresiranim polaznicima. 

Ideja je uvesti slušatelje kolegija u širok spektar formi i funkcija radijske izvedbe -  koji uz radio dramu i druge žanrove radijske umjetnosti obuhvaća konvencionalne informativne formate, ali i neke aspekte sound arta  i community radija, kao i sve brojnije i maštovitije hibridne žanrove od kojih neki izvedbu počinju ili završavaju izvan 'radijske kutije'. 

Ovako koncipiran, kolegij ujedno reflektira isprepletenost informativne, estetičke, etičke i političke funkcije radijske izvedbe - karakteristiku koju naglašeno u prvom planu ističu već autori prvih teorijskih tekstovima o radiju (Adorno, Arnheim, Benjamin, Brecht.). Uz tekstove ovih kanonskih autora, obradit će se i odabrani teorijski tekstovi recentnijih autora, a paralelno će se opisati tj. slušati primjeri  navedenih modusa i funkcija radijske izvedbe, kako iz hrvatske tako i internacionalne prakse.

 

Pretpostavljeno vrijeme održavanja: srijedom od 14:00- 15:30