NOVI KOLEGIJ- KRITIKA ILI STIL JE PRVA MATERIJA

Naziv kolegija:     KRITIKA ILI STIL JE PRVA MATERIJA
Nositelj kolegija: Nataša Govedić
 
 
 
Izbacite sve te uskličnike. Uskličnik u rečenici je kao da se
glasno smijete vlastitoj šali.
                             F. Scott Fitzgerald
 
 

Toliko ideja koje mi padaju na pamet su izravni odgovor na formu. Primjerice, vidim ženu koja s mukom nosi dijete na rukama i to me toliko prožme da i ja imam taj osjet u rukama. Postoji neposredan prijenos senzacije, moj odgovor na ritam njene težine, balansiranjai napetosti mišića. To znači da je prijenos iskustva kontroliran i ispunjen prvenstveno iskustvom forme.

                                      Barbara Hepworth
         
 Bolje je napraviti idiotariju sa stilom, nego nešto rizično, ali bez stila. Idealno je izvesti nešto opasno sa stilom, a to se još zove i umjetnost.
                                       Charles Bukowski
         
 
         Svaki stil je inzistiranje na nečemu.
                                        Susan Sontag
 
 
Ove godine kolegij kritike fokusirat će se na pitanje forme i stila, kako u umjetničkom događaju, tako i u kritičkom odgovoru na umjetnički događaj. Primjerice, serija autoportreta Davida Hockneyja traži od nas da u njima prepoznamo dramativnost i onoga što je postojano i ono što se mijenja dok umjetnik misli „svoju“ formu. Kao vrsta proze, kritika je jednako osjetljiva na eksperiment s formom koliko je to i samo umjetničko djelo. Kolegij će se baviti vrstama „gustog opisa“ i načinima na koje djelo raste kroz njegove „kritičke adaptacije“. Analizirani materijali neće obuhvaćati samo dramu, kazališnu izvedbu i film, nego i fotografiju i vizualne umjetnosti. Cilj kolegija je isprobati različite metodologije dijaloga s umjetničkim djelom. 
 
Vrijeme i mjesto održavanja: vjerojatno utorkom od 16-17.30h u Leksu