Luna Zimić Mijović

Luna Zimić Mijović rođena je 2.12.1991. godine u Sarajevu. S trinaest godina odabrana je za glavnu ulogu u filmu Grbavica redateljice Jasmile Žbanić, što je ujedno i Lunin prvi filmski angažman. Nakon brojnih nagrada, od kojih je najprestižnija Zlatni medvjed na 56. Berlinale Film Festivalu, i velikog uspjeha Grbavice, Luna dobiva angažmane u osamnaest europskih filmova među kojima su Silent Sonata slovenskog redatelja Janeza Mikija Burgera, Dreileben - Nešto bolje od smrti trenutno najnagrađivanijeg njemačkog redatelja Christiana Petzolda, Atmen austrijskog redatelja Karla Markovicsa, Traumland švicarsko-njemačke koprodukcije u režiji Petre Volpe, Nick nizozemskog redatelja Fow Pyng Hua, Tigermilch njemačke redateljice Ute Wieland, Glumim, jesam slovenskog redatelja Miroslava Mandića. Mogli smo je vidjeti rame uz rame s nekim holivudskim zvijezdama kao npr. Penelope Cruz u Venuto al Mondo te s Michaelom Caineom i Paulom Danom u filmu Youth oskarovca Paola Sorrentina. Također je glumila u filmu Smrt u Sarajevu oskarovca Danisa Tanovića koji je osvojio Srebnog medvjeda i Fipresci nagradu na 66. Berlinale FF. Posljednja dva angažmana su glavna uloga u filmu „Summer Dew“, koji je trenutno u postprodukciji, talijanske producentske kuće Stemo Production, redatelja Carla
Chiaramonte, i uloga u filmu „Quo Vadis Aida“, redateljice Jasmile Žbanić, koji je ove godine (2020.) imao svoju premijeru na venecijskom filmskom festivalu.

Pored glume, Zimić Mijović se bavi filmskom režijom, produkcijom i montažom. 2016. godine diplomirala komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a 2020. godine upisala je diplomski studij filmske dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Od Luninih iskustava iza kamere izdvajamo sljedeće uloge: redateljica druge kamere na filmu Otok ljubavi Jasmile Žbanić 2013. godine, druga asistentica režije na zahtjevnim projektima poput Moja tetka iz Sarajeva (Goran Kapetanović), Smrt u Sarajevu (Danis Tanović), Ništa, samo vjetar (Timur Makarević), pilot serije Pogrešan čovjek (RTL, Hrvatska), Glumim, jesam (Miroslav Mandić), Quo Vadis Aida kao treći asistent režije, te brojnim kratkometražnim igranim filmovima.