Goran Ferčec

 

 

Pisac, dramaturg i suradnik na izvedbenim i kazališnim projektima. Diplomirao dramaturgiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu.

Izvedbene tekstove i eseje objavljuje u domaćim i stranim magazinima; Frakcija, Zagreb; TkH-TeorijaKojaHoda, Beograd; Kretanja, Zagreb: Scena, Novi Sad: Kazalište, Zagreb: Buchkultur, Beč, te na Trećem programu hrvatskog radija.

Autor je romana Ovdje neće biti čuda u izdanju nakladničke kuće Fraktura, objavljenog 2011. Roman je preveden na makedonski jezik.

Godine 2015. objavio je knjigu eseja Priručnik za jučer, također kod nakladničke kuće Fraktura.

Knjigu izvedbenih tekstova Prekovrmenei rad objavio je 2018. kod nakladničke kuće Fraktura.

U Zagrebačkom kazalištu mladih 2015. premijerno je izveden njegov tekst Pismo Heineru Mülleru u režiji Bojana Đorđeva.

Izvedbeni tekst Radnice u gladovanju premijerno je izveden 2014. u sklopu projekta Vor den Hunden u koprodukciji fringe ensemblea iz Bonna i Schaubühne Lindenfels iz Leipziga. U Zagrebačkom kazalištu mladih 2017. godine Radnice u gladovanju premijerno su postavljene u režiji Olje Lozice.

Za svoj kazališni rad primio je sljedeće nagrade: Nagradu Austrijskog kulturnog foruma za godinu 2007. za izvedbeni tekst Pismo Heineru M; Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave 2014. godine; Nagradu 49. i 50. Festivala Borštnikovih susreta za dramaturgiju; Nagradu Veljko Maričić za dramaturgiju na 18. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci; Nagradu Marul (s Jasnom Žmak) za dramaturgiju predstave na 26. Marulićevim danima; Nagrada "Marul" za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju/lokalizaciju za predstavu Ispravci na 29. Marulićevim danima.

Za književni rad primio je godišnju nagrada Ministarstva kulture Republike Hrvatske za roman Ovdje neće biti čuda, kao jedan od deset najboljih romana u 2011. godini.

Boravio je književnim rezidencijama Kulturkontakt u Beču, 2010., IHAG spisateljskoj rezidenciji u Grazu, 2014., i rezidenciji Društva slovenskih pisaca i festivala Vilenica u Ljubljani, 2015., na stipendiji “Absolute Modern” u Skoplju u organizaciji Mreže Traduki i Europske mreže za literaturu i knjigu, 2016., te na rezidencijalnom boravku u sklopu projekta Q21 u Beču, 2017. Dobitnik je rezidencijalnog boravaka za pisce u sklopu stipendije CEC ArtsLink u Sjedinjenim Američkim državama za 2017. godinu.