Mihovil Rismondo

 

 

Mihovil Rismondo (Zagreb, 1999.) maturirao je u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 2017. te iste godine upisao Preddiplomski studij Dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Napisao je pet dramskih tekstova, na studentskoj reviji DeSADU do sada je predstavio tri; Hipolit iz predgrađa (2017.), Ljubav u afteru (2021.) i Pater familias (2022.) a na studentskom festivalu KRADU jednu; Vampir alergičan na krv (2021.) Osim navedenih, tu je i drama Obojani (2020.)

U suradnji s odsjekom Glume (ADU), na glumačkoj klasi, napisao je autorsku adaptaciju Kratka povijest Rosa i Guila (2020.), temeljenu na sporednim likovima Shakespearovog Hamleta. Potpisuje i adaptaciju Šume Striborove pod nazivom Začarani sin (2019.) nastalu u suradnji s kazališnom radionicom Malik, Rijeka.

Kao scenarist i koscenarist potpisuje scenarije za tri kratkometražna filma: kao scenarist za kratki igrani film Bloodline (2020. prod. MP – filmska produkcija, red. Silvio Jesenković); kao koscenarist za kratki animirani film Ispod maske nastao u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti (Undercover, 2022. prod. Hrvatski audiovizualni centar, red. Darian Bakliža); te kao koscenarist za igrano-eksperimentalno-animirani film Uloga (2020. prod. Zagreb film, red. Darko Bakliža).

Kratki animirani film Ispod maske temeljen je na autorskoj priči Terase, prvi put objavljenoj u višejezičnoj zbirci Biber (04), u sklopu radova koji se bave temom pomirenja u kontekstu nasljeđa rata i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije.