Karla Leko

 

 

Karla Leko rođena je 1997. godine u Splitu. Uz gimnazijsko, završila je i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u glazbenoj školi Josip Hatze kao glazbenica oboistica.

2017. godine odabrana je među šest polaznica prve radionice dramskog pisanja 27. Marulićevih dana. Par mjeseci nakon, upisuje Akademiju dramske umjetnosti.

Njen prvi dramski tekst „Plivačica“ izveden je iduće godine u formi koncertnog čitanja na studentskom festivalu DeSADU.

Iste godine potpisuje dramaturgiju glazbeno scenskog projekta „Tenzije“ koji nastaje suradnjom triju akademija u Zagrebu te je izveden na Muzičkom biennalu.

Na prvoj profesionalnoj produkciji radi 2019. godine kao asistentica režije predstave „Kaligula/Britanik“ u režiji Gorana Golovka i produkciji Splitskog ljeta.

2020. godine izveden je njen tekst „Svijet u tišini, svijet u mirovanju“ kao dio live streaming predstave „Ja ću pričati, a ako me netko čuje“ Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Hrvoja Korbara.

Iste godine radi na predstavi „Monovid 19“ kao asistentica dramaturgije u produkciji ZKM-a, režiji Anice Tomić i dramaturgiji Jelene Kovačić.

Sudjeluje u prvom izdanju studentskog jednodnevnog festivala DANKA s tekstom „Sve će ovo ostati u zraku“ koji je kasnije adaptirala u scenariji prema kojem je snimljen završni film studentice na odsjeku produkcije.

2021. godine potpisuje dramaturgiju performansa „Meet Me at The Fashion Show“ izvedenog u sklopu Participativne sezone u Pogonu Jedinstvo te dramaturgiju koncertnih čitanja u sklopu projekta Držić u ZKM-u.

Dramaturginja je diplomskog glumačkog ispita „Ana Karenjina“ u koprodukciji Akademije dramske umjetnosti i Zagrebačkog kazališta mladih te u režiji Dore Ruždjak Podolski koji je nagrađen Rektorovom nagradom te je do sada gostovao na Festivalu glumca, u Kazalištu Marin Držić te u Kazalištu lutaka Zadar kao dio programa večernje scene.

2022. godine radi kao asistentica dramaturgije na predstavi „Sorry“ u režiji Bobe Jelčića i produkciji HNK Zagreb.

Samostalno potpisuje dramaturgiju predstave „Meso“ u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar te režira multimedijalni koncert pod nazivom „The Stranger Within“ koji je izveden u sklopu 68. Splitskog ljeta.

Iste godine na DeSADU festivalu, u formi koncertnog čitanja, izveden je njen dramski tekst „Partitura šutnje“ koji je dobio nagradu publike te je odabran za sudjelovanje u drugom izdanju projekta New Stages.

Dramaturginja je autorskog projekta „Danteov Pakao: Uprizorenje duše“ u koprodukciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra &TD.

Uz Mirnu Rustemović, koautorica je teksta predstave za djecu „Znanstvenici superheroji“ u režiji Arije Rizvić i produkciji Boss Teatra.

Također, autorica je dramskog teksta predstave za djecu „Sagradit ćemo kuću ponovo“ izvedenog u Kazalištu lutaka Zadar u sklopu sezone 2022./2023.

U istoj sezoni, u Teatru &TD radi autorski projekt s redateljicom Kristinom Grubišom pod naslovom „Beštije“.

Uz pisanje za kazalište, piše i za film. Kratkometražni film „Kriza“ u produkciji Akademije dramske umjetnosti do sada je prikazan na brojnim domaćim i stranim festivalima te na HRTu u sklopu emisije „Rani radovi“. Također, potpisuje i scenarij mini serije „Ured(i) EU“ koja se emitirala na Drugom programu HRT-a.

Poezija joj je objavljene u zajedničkoj pjesničkoj zbirci „Na početku novog kruga“.