Nika Korenjak

 

 

Nika Korenjak se rođila u Sloveniji 1993 godine. Završila je I. gimnaziju u Celju gdje je kontribuirala stvaranju studentskih predstava u kulturnoj organizaciji Hiša kulture Celje kao glumica i kao koautorica sljedećih projekata: Instrukcija-E. Ionesco, Žabe-G. Strniša, Cenci-P. B. Shelley i Ljubav za 17,50 dolara-C. Bukowski. Sa klasičnog baleta u baletnoj školi Igen Celje je prešla na suvremeni ples u Ljubljani kod Magdalene Reiter.

2016 godine je završila bakalar studija komparativne književnosti i literarne teorije te slovenskog jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Tamo je radila sa glumicom i spisateljicom Dragom Potočnjak te sa redateljem Vinkom Moderndorferom u kolektivu Dramski tanjur. Svi produkti koji su nastali tom suradnjom su bili svake godine predstavljeni u obliku koncertne izvedbe na Tjednu slovenske dramatike u Kranju sa tekstovima studenata dramaturgije i režije na slovenskoj akademiji AGRFT. Svake godine je participirala na radionicama dramskog pisma koje su bile organizirane preko festivala u Kranju (radionice su izvodili: Dušan Jovanović, Vinko Moderndorfer, Goran Stefanovski, Simona Semenič i Nina Mitrović).

Nika je radila u godinama 2013 do 2015 svake godine na državnom festivalu kazališta Borštnikovo srečanje u Mariboru. Pisala je recenzije i člankove za festivalni bilten i radila intervijuje sa participantima. Uz festivale je radila u neovisnom kazalištu Glej u Ljubljani na troje predstavama - kao glumica i kao autorica (5dečkov.si-S. Semenič, Prst-M. Mazzini i Distortion Taco- J. S. Brantley). Bila je članica mladenačkog kolektiva Vie Negative (ustanovitelj je Bojan Jablanovec). U Trubarjevoj kući literature Ljubljana su sa društvom Vrisak organizirali radionice fizičkog kazališta (Branko Potočan) i dramskog pisma (Žanina Mirčevska, Simona Hamer i Simona Semenič), za spletni portal Koridor pa je pisala kazalištne recenzije kazališta i plesnih udruga u Ljubljani.