...............STELARC...............

 

GOSTOVANJE BIO-TECHNO- ART UMJETNIKA STELARCA

 

Najveći živući bio-techno- art umjetnik i profesor na Sveučilištu Curtin u Perthu u Australiji - STELARC - gostuje u Zagrebu od 6. do 12. svibnja 2017. u sklopu projekta pod nazivom “Kako praksom vođeno teorijsko istraživanje u umjetničkoj izvedbi može doprinijeti hrvatskoj znanosti”. Projekt je poduprt od Hrvatske zaklade za znanost, administriran je pri Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. a vodi ga prof. dr. sc. Sibila Petlevski. Gostovanje STELARCa organizirali smo u suradnji s Tehničkim muzejem «Nikola Tesla» u Zagrebu i Veleučilištem VERN.

 

RASPORED DOGAĐANJA:

 

9. svibnja 2017. – Predavanje STELARCa uz video-projekciju i izložbu fotografija

(Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska 18, 10000 Zagreb)

 

 

10. svibnja 2017. – Znanstvena panel diskusija o STELARCovu djelu

(sudjelovanje umjetnika + gosti) - Veleučilište VERN u Zagrebu, Iblerov trg 10/II kat/ Importanne galleria.

 

 

O STELARCU:

 

Profesor STELARC je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, između ostalih i nedavno mu dodijeljene nagrade za izvanredni doprinos novim i eksperimentalnim umjetnostima - Australia Council Award for Outstanding Achievement in Emerging and Experimental Arts (2015). STELARC je direktor laboratorija Alternate Anatomies Lab u Školi dizajna i umjetnosti pri Sveučilištu Curtin. Profesor STELARC je slavni umjetnik, svjetskoga renomea, koji svojim projektima promiče filozofiju tehnologije i propituje granice ljudskih tjelesnih mogućnosti. STELARC kontinuirano eksperimentira u području vizualne i akustičke amplifikacije vlastita tijela, istražujući umjetničke i tehnološke dosege prostetike, robotike, biotehnologije i interneta. Inovativnost ideja i smjelost tehnoloških, ali i filozofsko-umjetničkih koncepata, obilježje je izvedbenih eksperimenata koje STELARC predstavlja međunarodnoj javnosti. Upravo takav pristup teorijskome istraživanju u izvedbenoj praksi dovodi profesora STELARCa u kontekst projekta pod naslovom “Kako praksom vođeno teorijsko istraživanje u umjetničkoj izvedbi može doprinijeti hrvatskoj znanosti” (IP-2014- 09-6963) koji se svojim jedinstvenim art&science konceptom ističe u okružju domaćih projekata kojima je Hrvatska zaklada za znanost ukazala povjerenje.

Za vrijeme boravka u Zagrebu, profesor STELARC će u Tehničkome muzeju Nikola Tesla u Zagrebu predstaviti svoje djelo predavanjem uz video-projekciju s autorskom kontekstualizacijom najpoznatijih ostvarenja. Kako bismo ukazali na značaj njegova umjetničkoga djela i tehnološko-izvedbenog istraživanja i senzibilizirali hrvatsku javnost i medije, odlučili smo popratiti boravak profesora STELARCa izložbom fotografija njegovih tehno-art i bio-art izvedbi. Znanstvena panel-diskusija u zagrebačkom Veleučilištu VERN dodatno će pružiti priliku za razgovor s umjetnikom i smiještanje njegova rada u kontekst suvremene izvedbene bio-techno- art umjetnosti.

 

Linkovi:

 

http://stelarc.org/?catID=20247

 

http://artandscienceresearch.hr

 

http://www.hrzz.hr/default.aspx?id=78&pid=6963&rok=2014-0