Braniteljice obrazovanja

Iako su im isplaćene stipendije, Espi Tomičić i Dorotea Šušak nastavile su kampirati ispred Ministarstva. 

Da bi prestale protestirati, tražile su da se formulira: 

Novi nacrt pravilnika o dodjeli državnih stipendija s eksplicitnim rokovima koji će se poštivati, te da se spriječi da se studentima odbijaju bodovi na natječaju za dodjelu stipendija ukoliko rade preko Student servisa. Traže da se natječaj raspiše na početku školske godine, a da isplata bude u siječnju. 

Tražile su još i transparentnost prilikom raspisivanja i provedbe natječaja, kao i dodjele stipendija. 

Stalo im je da se razumije da nije samo stvar u njima pojedinačno i tome je li njima ili ne isplaćena stipendija, nego žele osigurati da se takve situacije kašnjenja isplata više ne ponavljaju. Pozivaju na solidarizaciju i sa drugim društvenim skupinama.

Šustar je izjavio:

"Isto je bilo i prošle godine pa se nitko nije bunio i dizao šatore. Dakle, ili budimo konzistentni, to je prvo, a drugo - ono što bih svakako trebao napraviti, to je do ove, a ne prethodne Vlade, da se veže dodjela stipendija posebno one sa slabijim socioekonomskim stanjem za početak akademske godine", kazao je Šustar.

To bi trebalo doći na red čim prije, "kad utvrdimo kada je realno da očekivati isplatu stipendija."

"Bit će puno, puno ranije nego prijašnjih godina", kazao je Šustar.

http://hr.n1info.com/a128089/Vijesti/Sustar-poziva-satorasice-da-budu-dosljedne.html


Prosvjed podrške održao se u petak, 3.lipnja 2016. u 16.00 ispred MZOŠ. 

Konačno, stduentice i kolege koji su ih podržali uspjeli su MZOS pritisnuti:

 

Konačno, Ministarstvo je obećalo usvojiti sve zahtjeve studenata i studentica.

Zagreb, 6. lipnja 2016.
Danas u poslijepodnevnim satima, nakon pet dana prosvjeda studenata i studentica pod šatorima ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ministar Predrag Šustar obratio se prosvjednicima i prosvjednicama te ih obavijestio da su svi njihovi zahtjevi usvojeni. Da podsjetimo, studenti i studentice postavili su ministru Šustaru sljedeće zahtjeve:
• jasno i precizno određivanje rokova za provedbu natječaja i dodjelu državnih stipendija;
• usuglašavanje natječaja s akademskom godinom i početak isplate stipendija do kraja siječnja;
• smanjivanje bodovne granice za stipendiju za socioekonomski ugrožene studente/ice sa 45 na 37 bodova;
• zarada preko student servisa ne može utjecati na mogućnost prijave;
• mogućnost prijave za strance pod međunarodnom zaštitom.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je prihvatilo navedene zahtjeve u cijelosti te se obvezalo do 15. srpnja provesti javnu raspravu o nacrtu Pravilnika o uvjetima i načinu dodjele državnih stipendija.
Studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić, zajedno sa studentima i studenticama te organizacijama koje su ih podržale u ovom prosvjedu, odlučile su prekinuti prosvjed.Međutim, ostavljaju otvorenom mogućnost povratka ispred MZOS-a u slučaju da se prijedlozi ne usvoje.
Ovom prilikom prosvjednici i prosvjednice zahvaljuju svim pojedincima uključenima u prosvjed te Akademiji dramskih umjetnosti i njezinim profesorima/icama. Također, zahvaljuju Klubu studenata Fakulteta političkih znanosti, Mreži mladih Hrvatske, Klubu studenata Filozofskog fakulteta, Inicijativi „Hrvatska može bolje“, Bazi za radničku inicijativu i demokratizaciju, Savezu udruga Klubtura te svim građankama i građanima koji su se solidarizirali i pomagali tijekom prosvjeda.