Rudi Laermans: Suvremenost suvremenog plesa & Umjetnička suradnja kao heteronomna autonomija

 

Rudi Laermans: Suvremenost suvremenog plesa & Umjetnička suradnja kao heteronomna autonomija

26. i 27.04. 2016. 10–14h

ADU, Frankopanska 22

 

Radionica 1 “Suvremenost suvremenog plesa”

26.4. 2016. 10–14h

ADU, Frankopanska 22

S genealoškog stajališta, osnovne konture većine današnjeg plesa mogu se pratiti unatrag do 'momenta Judson' i njegovog propitivanja različitih parametara koji su formirali opće razumijevanje plesa, kao što je pretpostavka da svakodnevne geste ne ulaze u propisano polje koreografije. Živa izvedba kazališnog plesa nudi sasvim drugačiji kut za ocrtavanje te suvremenosti: izvođač(i) i gledatelj(i) su doslovno suvremenici tijekom izvedbe. Ipak, drugačija perspektiva proizlazi iz mogućih odnosa plesa i njegova šireg socio-kulturnog okruženja. Suvremeni ples doista može (re)artikulirati s manje ili više kritičnosti prevladavajuće oblike samorazumijevanja kroz koreografsku 'preraspodjelu osjetilnog’(Jacques Ranciere).


Radionica “Umjetnička suradnja kao heteronomna autonomija

25.4. 2016. 10–14h

ADU, Frankopanska 22

'Su-' u stvaralačkoj suradnji uključuje međuovisnosti koje rasprave o umjetničkoj

suradnji u području suvremenog plesa često previđaju. Autonomija i heteronomija često su isprepletene na mjestima od ključne važnosti za dinamiku suradnje poput povjerenja, priznavanja ili određivanja vrijednosti. Otud dolazi paradoksalni pojam heteronomne autonomije koji ćemo raspravljati na radionici iz različitih točaka gledišta. Ono što je u konačnici na stvari u umjetničkim suradnjama jesu nepremostiva ontološka ranjivost ili nesigurnost.

 

Rudi Laermans je profesor socijalne teorije na Fakultetu za društvene znanosti Sveučilišta u Leuvenu, Belgija. Od svojih početaka 1995. godine bio je i učitelj gost na P.A.R.T.S., međunarodnoj plesnu školu u Bruxellesu pod vodstvom Anne Terese De Keersmaeker. Objavljivao je naširoko u nacionalnim i međunarodnim časopisima i knjigama iz područja socijalne teorije, sociologije kulture i sociologije umjetnosti. Isto tako aktivan kao kritičar i esejist, napisao je brojne članke o suvremenom plesu. Nedavno je objavio sveobuhvatnu studiju o suvremenom plesu, Moving Together. Theorizing and Making Contemporary Dance (Amsterdam, Valiz, 2015.).

 

Radionice su obavezne za studente treće godine BA studija dramaturgije te studente MA usmjerenja dramaturgija izvedbe. Program ostvaren u suradnji s Plesnim centrom Tala.