Jacques Rancière gostuje u Zagrebu

Znameniti francuski filozof Jacques Rancière, koji je svojim promišljanjima bitno odredio kako danas shvaćamo društvo i umjetnost, gostuje u Zagrebu 05. i 06. listopada 2015., u organizaciji Multimedijalnog instituta.

 

Rancière, kao mislilac emancipacije, posljednjih godina se okrenuo istraživanju odnosa vremena i umjetnosti - bilo da se radi o životu umjetnosti u povijesnom vremenu ili o vremenu kao materijalu umjetničkog stvaranja. No, Rancièreove analize ne staju na tom pitanju kao nečemu što je važno samo za umjetničku praksu, već ga filozof dovodi u vezu sa svojim dosadašnjim razmišljanja o demokraciji i jednakosti, otvarajući time intelektualni obzor ih kojeg se može zamisliti jedno vrijeme slobode. Jedan dokument tih Rancièreovih razmatranja - esej "Vrijeme od poslije", o mađarskom redatelju Béli Tarru - Multimedijalni institut u hrvatskom prijevodu objavljuje uoči autorovog dolaska u Zagreb.

 

05. listopada (ponedjeljak) u 19h u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Jacques Rancière će održati javno predavanje na temu "Upotrebe vremena - filmski momenti", u kojem će produbiti svoje analize odnosa vremena, umjetnosti i emancipacije.

 

Dan poslije, 06. listopada, u 13h na Akademiji dramske umjetnosti organiziran je razgovor studenata i ostale zainteresirane publike s Rancièreom. Razgovor će se održati u dvorani F22, Frankopanska ulica 22.

 

 

* ulaz na predavanje je slobodan sa besplatnim ulaznicama koje će se moći preuzeti u MaMi (Preradovićeva 18) i u MSU

** predavanje je na francuskom, uz simultani prijevod na hrvatski

 

 

========================

 

 

Organizira Multimedijalni institut, u suradnji sa Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu i Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu


Podržali Ministarstvo kulture RH / Ured za udruge Vlade RH / Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba / Hrvatski audiovizualni centar / Ministarstvo vanjskih poslova RH / Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj / Institut français

 

Događanje je organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj - www.rendez-vous.hr

Gostovanje Jacquesa Rancièrea je dio međunarodnog suradničkog projekta Prošireni estetički odgoj uz podršku programa Europske unije Kreativna Europa.