Najava predavanja i seminara Tracy C. Davis

Najava predavanja i seminara Tracy C. Davis

Odsjek dramaturgije ADU najavljuje predavanje Tracy C. Davis (Northwestern University)

u sklopu serije predavanja i radionica Introducing Dramaturgy Studies - a new interdisciplinary field of artistic and academic research

Gostovanje organiziramo uz pomoć donacije Promoting American Arts and Education Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu

 
Predavanje:
Što je aktivizam?
 
11.03.2014. u 19:00
Akademija dramske umjetnosti, Trg maršala Tita 5, projekcijska dvorana

Pojam aktivizma pojavio se prije stotinjak godina kako bi opisao misaoni koncept koji ima rezultate u stvarnom svijetu. Ta etimologija važna je za teoretičare izvedbe zato što implicira da aktivizam potječe iz uma i postaje djelatnom akcijom. No, što obično označavamo aktivizmom? Predavanje istražuje izvedbenu genealogiju aktivizma od sredine 19. stoljeća do danas koristeći primjere umjetnika i prosvjednika koji prolaze kroz određena iskustva, čine ih prepoznatljivima drugima te ostvaruju društvene posljedice.

Seminar:
Događaj i recepcija
 
13.03.2014. 12:00-16:00
Akademija dramske umjetnosti, Petrinjska 7, drugi kat

Seminar će se usredotočiti na široke, ali povezane teme “događaja” i “recepcije” kroz dva nepovezana eseja. “Operation Northwoods” bavi se nečime o čemu puno razmišljam: je li izvedba teorija iskustva ili je narativ iskustvo teorije? Esej istražuje niz desetljećima strogo čuvanih prijedloga za rušenje vlasti Fidela Castra na Kubi. Esej “The Hiss of Dramatic Licence” koristi primjer Petra Pana ne bi li istražio gledateljsko djelovanje i nagovještaje “voljne obustave nevjerice”. U prvoj polovici seminara bavit ćemo se razumijevanjem koncepata iz eseja, a u drugoj polovici istraživat ćemo njihove naznake, primjene i razmjene u primjerima koji zanimaju studente.

Tracy C. Davis je stručnjakinja na području teorije izvedbenih umjetnosti, kazališne historiografije i metodologije istraživanja. Između ostalih, predavala je na sveučilištima Harvard, Queen Mary, a trenutno predaje na Sveučilištu Northwestern. Između ostalih, objavila je sljedeće naslove: Actresses as Working Women: Their Social Identity in Victorian Culture (Routledge, 1991), The Economics of the British Stage, 1800–1914 (Cambridge University Press, 2000) i The Performing Century: Nineteenth-Century Theatres History (Palgrave Macmillan, 2007). Glavna je urednica biblioteke Theatre and Performance Theory u izdanju Sveučilišta Cambridge. Bila je predsjednica American Society for Theatre Research.