Predavanje Milana Markovića

IZVEDBENA UMJETNOST U PROSTORU PARLAMENTARNE POLITIKE
Prezentacija projekta Oni žive, Maje Pelević i Milana Marković Matisa. 
 
petak, 13. prosinca u 10h, ADU, soba 103 
za studente i profesore Odsjeka režije, dramaturgije, glume
 
 
Gost: Milan Marković, srpski dramski pisac.
Bit će prikazan snimak izvođenja Oni žive (60min), nakon čega će Milan ispričati kako je nastao projekt, izazove s kojima su se Maja Pelević, također srpska dramska spisateljica, i on susreli u daljem radu nakon premijere i na koji način se projekt mijenjao ovisno od konteksta gdje se izvodio.
 
Nakon prezentacije slijedi razgovor s publikom.
 
O projektu “Oni žive”:
13.02.2012. – 21. 02.2012. godine Milan Marković i Maja Pelević učlanili su se u sedam vodećih političkih partija u Srbiji. Vrlo brzo nakon učlanjenja postali su članovi većine Savjeta za kulturu, a u nekim partijama su dospjeli i na kadrovsku listu. Svojim novim partijskim kolegama predstavili su se tekstom “Ideja, strategija, pokret” u kom su izneli svoja razmišljanja na temu  marketinške strategije stranke. Tekst, koji je u svim strankama veoma dobro prihvaćen je  zapravo nastao preuzimanjem dijelova teksta Jozefa Gebelsa “Znanje i propaganda” iz 1928. godine.
 
Linkovi:
http://onizive.wordpress.com/
http://theyliveonline.wordpress.com
http://milan-markovic.com
 
O Milanu Markoviću:
Milan Marković Matis je rođen 1978.godine. Diplomirao je na Odsjeku dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.. Drame su mu izvođene u Srbiji, Engleskoj i Hrvatskoj, scenski čitane u Srbiji, Bosni i Sloveniji i objavljene na slovenskom, engleskom i njemačkom jeziku. Kao dramaturg radio je na predstavama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Danskoj. 
Izvedene i nagrađene drame:
"Klupa" (Beogradsko dramsko pozorište, režija Goran Ruškuc / nagrada Josip Kulundžić Fakulteta dramskih umetnosti), "Zelena kuća" (pobeđuje na konkursu bečkog pozorišta Menchenbuehne), „Dobro jutro, gospodine Zeko", (Pozorište „Duško Radović", režija Jelena Bogavac / Flying Fish Teatricks, London, režija Jelena Ćurčić / Radio drama - Radio Beograd / scensko čitanje u Narodnom pozorištu u Beogradu i u Mostaru), „Dobar dečak", (2011. Srpsko narodno pozorište, režija Predrag Štrbac / Scensko čitanje - Cankarjev dom, Ljubljana, režija Rok Vevar / nagrada "Slobodan Selenić"), „Da nam živi živi rad" (Bitef teatar, režija Jelena Bogavac), „Da nam živi živi rad" (Atelje 212, koautorka i rediteljka Anđelka Nikolić), „Znači Marko, kao Kraljević/Pazi vamo/Zagreb gori" (2010. Pozorište Boško Buha, režija Bojana Lazić / 2013. Dubrava Theatre, Zagreb, režija Saša Božić i Ksenija Zec), „Maja i ja i Maja" (Bitef teatar/de facto, režija Anja Suša), „Čišćenje idiota" (Kraljevačko pozorište, režija Aleksandra Kovačević)
Objavljene drame:
„Zelena kuća" („Teatron", 2004.), „Dobro jutro, gospodine Zeko" (na srpskom i engleskom - „Scena", Novi Sad, okt-dec 2005; „Tmalčart – Nova srpska drama", Mostar, nov 2006.), „Dobar dečak" (na srpskom, engleskom i slovenačkom – „Scena", Novi Sad, "Pre-Glej na glas!", Ljubljana 2007), "Čišćenje idiota" (na srpskom i engleskom jeziku - „Scena", Novi Sad).
 
- Od 2007.-2010. godine radi kao koordinator projekta "Nova drama na Sterijinom pozorju".
- 2008. godine radi kao dramaturg na predstavama u Srbiji i Danskoj ("Tiggeroperaen",
antabile2, režija Nullo Fucchini)
- 2010. nastupa u projektu „Mnogo nas je“ (Bitef teatar, koncept i koreografija Dalija Aćin), izvodi realtime dramaturšku intervenciju u predstavi „Ko bi hteo mamu kao moju“ (Pozorište „Duško Radović“, koncept i koreografija Dalija Aćin) i radi kao dramaturg na predstavi „Da nam živi živi rad" (Atelje 212, koautorka i rediteljka Anđelka Nikolić)
- 2011. adaptira "Ožalošćenu porodicu" Branislava Nušića za Narodno pozorište Šabac (režija Bojana Lazić)
- 2012. izvodi performanse “Oni žive” (u saradnji sa Majom Pelević), i “Venčanje: Izvođenje” (u saradnji sa Ninom Matthis, koprodukcija Per.Art i KolektivKolektiv), koautor “Predstave (koja se ne zove pičke u kurcu)” (Stanica za savremeni ples i Bitef - Beograd i Cikada - Malme) i “Idemo ispočetka” (Bitef teatar)
- 2013. Sarađuje sa Sašom Asentić na projektu “Revolution Won’t Be Performed”, Kampnagel,  Hamburg
Milan Marković je osnivač i urednik arhivskog website-a posvećenog promociji novog dramskog  izraza www.nova-drama.org.rs i član uredništva časopisa “Scena”.

 

Predavanje se organizira u sklopu 8. dana srpske kulture.
04.07.2017
Termini prijemnih i godišnjih ispita u jesenskom ispitnom roku...
23.06.2017
Zbog promjene termina održavanja Državne mature ...
16.06.2017
Ljetni i jesenski rok prijamnih ispita BA/MA + Završni godišnji ispiti BA/MA...
29.05.2017
U sklopu nastave Povijest kazališta i drame IV...