Najava radionice Christiana Parkera

Odsjek dramaturgije ADU najavljuje radionice Christiana Parkera (Columbia University, Atlantic Theater Company, New York) u sklopu serije predavanja i radionica Introducing Dramaturgy Studies.

Radionica se održava samo za studente Odsjeka dramaturgije (BA 1-3, MA 1)

28. i 29. 11. 2013. od 9:00 – 12:00 sati, ADU, Trg maršala Tita 5, soba 201

Gostovanje Christiana Parkera organiziramo uz pomoć donacije Promoting American Arts and Education Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu

Teme radionica:

Četvrtak 28. 11: Pitanja koja postavljamo drami

Studenti će dobiti zadatak pročitati dvije drame u nastajanju, još uvijek nedovršene. Raspravljat će se o pitanjima vezanim uz dramsko konstruiranje priče te razvijati vokabular i načine postavljanja dramaturških pitanja dramskome piscu.

Petak 29.11: Dramaturzi kao umjetnički upravitelji/producenti.

Raspravljat će se o tradicionalnom modelu dramaturškog obrazovanja nasuprot onome što čini profesiju dramaturga danas te istaknuti nužnost ambicioznijeg i kreativnijeg razmišljanja o primjeni dramaturgije i obrazovanju dramaturga.

 

Christian Parker predstojnik je diplomskog kazališnog programa i voditelj dramaturškog usmjerenja na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Završio je preddiplomski studij na koledžu u Middleburyju i diplomski studij na Sveučilištu Columbia. Radi i kao umjetnički ravnatelj-suradnik u njujorškoj Atlantic Theatre Company, gdje je zaposlen od 2001. Recentna ostvarenja uključuju 10x25, naručeni festival radova dramskih pisaca iz produkcije Atlantica povodom obilježavanja 25. obljetnice rada kompanije. Tom prigodom režirao je nove drame Tine Howe, Kevina Heelana i Kate Moire Ryan. Trenutno kao dramaturg surađuje s vizionarskom redateljicom i koreografkinjom Marthom Clarke na novoj produkciji Opere za tri groša Kurta Weilla i Bertolta Brechta. U Atlanticu je također režirao praizvedbu drame Make Me Leslie Ayvazian, njujoršku praizvedbu Birth and After Birth Tine Howe, Arrangments Kena Weitzmana i The Hiding Place Jeffa Whittyja. Prije Atlantica, proveo je nekoliko sezona kao dramaturg (literary manager) u književnom klubu Manhattan. Nedavno je režirao hvaljenu bostonsku produkciju Dokaz Davida Auburna, istu dramu na kojoj je radio kao dramaturg u njenoj izvornoj produkciji na Manhattanu i Broadwayu. Radio je kao producent, redatelj i dramaturg na preko pedeset produkcija nove američke i britanske drame na Broadwayu, off-Broadwayu i off-off-Broadwayu, uključujući drame autora poput Davida Lindsay-Abairea, Cusi Cram, Keitha Reddina i Dael Orlandersmith. Govori ruski te je bio član nacionalnog umjetničkog savjeta za CITD inicijativu za novu rusku dramu. Trenutno u suradnji s Kate Moirom Ryan i Adamom Guettelom razvija novi mjuzikl o Romanovima, a završio je i rezidencijalni boravak u Joyce teatru sa skupinom Gallim Dance radeći na njihovom komadu Sit. Kneel. Stand. Razvijao je nove drame sa Sundance Theatre Labs, The Lark Play Development Center, Bread Loaf, Kenyon Playwrights Conference i u Perry-Mansfieldu.