Pismo predstojnika Odsjeka

Uvod u novu akademsku godinu


Poštovani kolege studenti dramaturgije,

Na počeku nove akademske godine želim vam osobno i u ime Odsjeka čestitati na svim uspješno položenim ispitima – diplomskim, godišnjim, predmetnim i prijemnima, te na upisu prve i viših godina našeg studija, ili pak dovršetku školovanja za profesionalni život dramaturginje odnosno dramaturga.

Posebno smo ponosni na Natašu Antulov, Ninu Horvat, Tanju Kirhmajer, Kristinu Gavran, Dianu Meheik i Ivana Turkovića-Krnjaka, prve diplomirane MA dramaturge u hrvatskom glumištu!

Vašim i našim novim kolegama –Ani Grlić, Ani Perčinlić, Višeslavu Radiću, Luciji Klarić, Nini Bajsić, Maji Ležaić, Nikolini Rafaj i Lovri Brlobušu – želimo dobrodošlicu i veselimo se suradnji tijekom nadolazećih godina. Nini Gojić, Dini Vukelić i Dinu Pešutu čestitamo na ostvarenom pravu izravnog upisa na MA studij dramaturgije. 

U novu akademsku godinu ulazimo sa značajnim novostima u nastavnom programu studija. O pojedinostima ćemo razgovarati na sastanku svih studenata dramaturgije s predstojnikom Odsjeka zakazanom za 7. 10. u 10:00 na ADU (soba 104). Ovim uvodnim pismom stoga samo ukratko poručujemo:

- Odsjeku dramaturgije pridružila se dr. sc. Saša Vojković, redovita profesorica, te preuzela teorijska istraživanja na MA usmjerenju Filmska dramaturgija, a u drugom semestru će ponuditi i još jedan izborni kolegij, pored Povijesti hrvatskog filma i kolegija Film, mediji i kulturalne teorije.  Profesorica Vojković osnažit će status Odsjeka i relevantnost našeg nastavnog programa u području filmologije i kulturologije.

- Dr. sc. Una Bauer, teatrologinja, kazališna i plesna kritičarka, nova je vanjska suradnica našeg Odsjeka, a od ove akademske godine izvodi nastavu iz dva nova izborna kolegija, Kazalište i politika već na BA studiju, te Izvedba, internet i društveni mediji za studente svih MA usmjerenja.

- Uveli smo još nekoliko izbornih kolegija, ili obnovili sadržaje već postojećih, o čemu možete pronaći zasebnu obavijest na internetskoj stranici Odsjeka.

- Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država dodijelilo nam je donaciju Promoting American Arts and Education zahvaljujući kojoj ćemo u ovoj akademskoj godini ugostiti prominentne profesore, Christiana Parkera, Sarah Bay-Cheng, Tracy C. Davis i Branislava Jakovljevića, predstavnike vodećih američkih sveučilišta i odsjeka dramaturgije, izvedbenih studija i teatrologije. Raspored otvorenih predavanja i radionica za studente dramaturgije, kao i opis projekta kojemu je namijenjena donacija, dostupni su na našoj internetskoj stranici. Predavanja su obavezna za sve, a radionice za studente na kolegijima Dramaturgija 3 i Dramaturški praktikum – izvedba 1 i 2. Ovisno o temi radionice, pridružit će im se i studenti drugih godina odnosno kolegija. Naravno, radionice će biti otvorene i za sve druge zainteresirane studente našeg Odsjeka.

- Tijekom proteklih mjeseci dogovarali smo modele suradnje s institucijama i organizacijama zainteresiranim za angažiranje naših studenata u različitim oblicima dramaturške prakse. 
O već dogovorenoj ili planiranoj suradnji s Učilištem ZKM-a, Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba, Festivalom bosanskohercegovačke drame u Zenici, Marulovim danima i Satiričkim kazalištem Kerempuh informirat će vas profesor Zajec.

Profesor Pristaš voditelj je intenzivnog Erasmus programa Practicing Composition: Making Practice 2011-2013 za studente usmjerenja Dramaturgija izvedbe (http://www.dramaturgija.adu.hr/article.php?id=70). Profesor Blažević voditelj je programa suradnje sa Zagrebačkim kazalištem mladih koji studentima MA studija otvara mogućnost rada na novim projektima vodećeg hrvatskog kazališta u ulozi asistenta dramaturginje/dramaturga. Ove akademske godine uveli smo i mogućnost suradnje na izvanakademskim projektima za studente 3. godine BA studija.

- Sve kolege, a posebno nove, pozivamo da kolegi Ivanu Penoviću (ivanpen196@gmail.com) pošalju ažurirane biografije i druge priloge za profile studenata dramaturgije na internetskoj stranici Odsjeka.

- Naposljetku, kao što smo proteklu akademsku godinu započeli gostovanjem Elinor Fuchs, profesorice na Yale School of Drama, novu ćemo “sezonu” na našem Odsjeku otvoriti predavanjem i radionicom Amelie Jones, profesorice na Odsjeku za povijest umjetnosti i studije komunikacije Sveučilišta McGill u Montrealu. Jedna od vodećih znanstvenica u području izvedbenih/rodnih/vizualnih studija, feministkinja, autorica i urednica desetak knjiga, upoznat će vas s izvedbenim opusom Nao Bustamante, a u sklopu radionice pozvati na razgovor o performansima Marine Abramović, napose pak njezinoj retrospektivi u njujorškom muzeju MoMa i kontroverznom projektu The Artist is Present.

Vrijedi li teza za Marinu Abramović tek valja kritički raspraviti, no vi, poštovani kolege studenti, barem pokušajte biti – prisutni, u ovoj akademskoj godini, kao i pozivu dramaturginje/dramaturga koji je pred vama.

U ime Odsjeka dramaturgije, predstojnik:

Dr. sc. Marin Blažević, izvanredni profesor

 

04.07.2017
Termini prijemnih i godišnjih ispita u jesenskom ispitnom roku...
23.06.2017
Zbog promjene termina održavanja Državne mature ...
16.06.2017
Ljetni i jesenski rok prijamnih ispita BA/MA + Završni godišnji ispiti BA/MA...
29.05.2017
U sklopu nastave Povijest kazališta i drame IV...