Luka Mavretić

 

 

 

Luka Mavretić rođen je 1991. godine u Karlovcu. Ondje završava osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na studiju Dramaturgije, na usmjerenju Filmsko pismo i dramsko pismo pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše dramske tekstove, filmske scenarije i poeziju.

Poeziju je objavio u većini relevantnih hrvatskih književnih časopisa; Zarez, Poezija, Quorum, Književna republika. Laureat je dvaju natječaja za poeziju; Zdravko Pucak za mlade pjesnike  i Navrh jezika. Uslijed tih dvaju natječaja objavljene su mu dvije zbirke pjesama, Stopom u nebo (Matica hrvatska Karlovac, 2012.) i Igra kameleona (Algoritam, Zagreb, 2014.). Dobitnik je potpore za književno stvaralaštvo Ministarstva kulture, za zbirku poezije, 2016. godine.  

U zbirci drama mladih dramskih autora Nove drame 2 objavljen je njegov dramski prvijenac Magda Bonsai (CeKaPe, Zagreb, 2015). Isti dramski tekst izveden je u HNK Varaždin, u formi dramskog čitanja godine 2016. godine. U GK Gavella, također u formi dramskog čitanja, izveden je i njegov dramski tekst Nešto poput autobusa, 2016. godine, u režiji Dore Ruždjak Podolski. Isti dramski tekst ušao je u uži izbor za nagradu Marin Držić Ministarstva kulture za 2016. godinu. Tri kratke drame (Neistina o visinama, Teški spojevi, Papagaj) izvedene su mu u programu prvog programa Hrvatskog radija u režiji Stephanie Jamnicky 2017. godine.

Polaznik je scenarističkog programa Branko Bauer u nadležnosti Društva hrvatskih filmskih redatelja, 2016. godine. Radi kao dramaturg, scenarist i copywriter. Redovito nastupa s poezijom u Hrvatskoj i inozemstvu, a pjesme su mu prevedene na nekoliko jezika. Član je Hrvatskog društva pisaca.